Växter

 

Örter, ätbara växter och bär

 

Basilika har stora välvda blad och doftar starkt kryddigt av nejlika. Stammarna är ganska grova, men det går att äta dessa också om du hackar dem fint. Plocka och riv isär bladen så att de är i stora bitar. Vill du hacka dem – hacka fint från början. Att gå över bladen med kniven flera gånger gör att de snarare mosas än hackas.

Perfekt till: Basilika har en aromatiskt blommig, och nästan parfymerad smak som är perfekt tillsammans med tomat, både som färsk och lätt tillagad i såser. Basilika är även ett givet alternativ till pasta och ostar som mozzarella och ricotta. Planerar du italienskt, tänk basilika. Tack vare sin blommighet gifter sig dess smak även med exempelvis jordgubbar och apelsin.

Örtfakta: Den vanligaste sorten av basilika heter Genovese. Namnet betyder att den härstammar från staden Genua i Italien.

Callaloo Red Leaf, A favourite vegetable throughout the Caribbean. The highly nutritious leaves can be cooked similarly to spinach and the young leaves can be used in salads. Amaranth is hardy and can cope with heat and dry conditions much better than other leafy greens.

Citronmeliss har vackert gröna, lätt sågtandade, blad. Den påminner lite om nässelblad. Doften är svag och citrusaktig, men blir starkare om man gnuggar lätt på bladet mellan fingrarna. Ofta använder man hela blad eller lätt hackade då de är späda.

Perfekt till: Med sin milda citrondoft och smak är den en passande krydda till fisk och vissa kycklingrätter. Citronmeliss gör sig kanske allra bäst i desserter där den både kan vara en egen lysande stjärna i efterrätten eller ett komplement till bär och frukt. Smaksätt gärna i cheesecake eller sockerkakor. Varför inte lite citronmeliss i grädden till kakan? Du kan också göra ett friskt örtte genom att slå över varmt vatten över bladen och låta dem dra sig.

Örtfakta: Citronmeliss kom till Sverige på 1300-talet och ansågs då vara främst en läkeväxt. Därifrån har den fått sitt namn som betyder ”hjärtans fröjd” eftersom den ansågs ha lugnande och bra egenskaper för hjärtat.

Dill – växte mycket sparsamt

Fransk Dragon har ljust gröna och barrlika blad som påminner om rosmarin. Vid beröring ger den ifrån sig en intensiv doft. Hacka den gärna för att utvinna de starka smakerna i dragonen eller låt den ingå i en bouquet garni – en kryddbukett som du sedan lyfter ur din rätt innan servering.

Perfekt till: Fransk Dragon har en mycket stark och distinkt smak och bör nyttjas sparsamt för att smaksätta rätter. Den är varmt pepprig och har vissa drag som liknar anis i smaken. Vi odlar den franska dragonen som är ett givet inslag i det klassiska franska köket. Den är en utmärkt krydda till fisk, kyckling, skaldjur, potatis- och äggrätter. Det är även dragon som är den främsta kryddningen i en sauce Bearnaise, där den både används färsk och i en dragonvinäger.

Örtfakta: Det finns även en variant av dragon som kallas rysk dragon som har en svagare och bittrare eftersmak och därför inte föredras i matlagning. Att göra dragonvinäger är enkelt. Lägg ett par kvistar i en ren flaska och slå över röd- eller vitvinsvinäger och låt dra i ett par dagar så har du en vinäger perfekt till dressingar eller din egen bearnaisesås.

Gräslök är yviga ihåliga strån som är relativt doftfria fram tills att du hackar dem. Då avger de en svag lökdoft. När du hackar gräslök, tänk på att hacka den med en vass kniv, och gärna endast en gång. Går du över med kniven igen är det lätt att du mosar gräslöken istället för att få fram små krispiga bitar.

Perfekt till: Med sin milda och lite peppriga löksmak gör den sig perfekt som en frisk topping på många rätter. Gräslök är en traditionell favorit och kröner gräddfil och sill, samt är en bra smakkompis till dill. Den är underbar i kalla såser eller tillsammans med fisk och friska kycklingrätter. Gräslök tar inte över maträtter utan ger en härlig fräschör som du kan kombinera med mycket, eller avnjuta den som den är på nybakt bröd med cream cheese.

Örtfakta: Gräslöken är en riktigt nyttig ört, den är rik på mineralämnen, A- och C-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll. Den kom till Sverige på 1100-talet, men finns omskriven i flera tusen år gamla kinesiska skrifter.

Grönmynta är en storvuxen sort av den vanliga myntan som är en mintdoftande växt med skira gröna blad. Vilt växande blir stammen grov, men växthusodlad behåller stammen sin spädhet. För att få ut den mesta smaken ur mynta behöver man hacka den för att frigöra oljorna i örten. Ska du till exempel göra mojito, släng i myntan när du muddlat limen och muddla en eller två gånger extra för att krossa den lätt.

Perfekt till: Mynta har en säregen mentolsmak, men även en friskhet som gör den perfekt i svalkande yoghurtsåser eller ihop med citron. I det libanesiska och engelska köket använder man myntan flitigt, till exempel i sallader, till lamm och kyckling. Tillsammans med gröna ärtor och bondbönor är myntan magisk. Tack vare sin ton av mint är den även underbar i efterrätter. Tänk allt med choklad, frukter och där en friskhet behövs.

Örtfakta: Den engelska benämningen på grönmynta är spearmint och den används flitigt i såväl tandkrämer som tuggummin. Dock är det pepparmyntan som har den starkaste mentol/mintsmaken.

Jordgubb – plantor från Tantolunden och en från Iryna

Koriander har skarpt gröna blad som påminner lite om slätbladig persilja. Koriander har en säregen doft och smak som närmast kan beskrivas som gräsig, aromatisk och lite skarp. Det är bladen och fröna som är det mest smakrika på växten. Bladen används med fördel hela och strös över precis innan du ska äta.

Perfekt till: Koriander är ett måste i asiatisk, mexikansk och indisk matlagning där den används ungefär som vi i Sverige använder persilja. Dess säregna friska smak kompletterar det kryddiga och starka och friskar upp rätterna. Koriander har en unik smak och kan uteslutas, men aldrig ersättas av någon annan krydda. Använd den gärna generöst.

Örtfakta: Koriander är en mångsidig krydda då alla olika delar har sin karakteristiska smak. I Thailand använder man till och med roten i matlagningen. Vanligt är också att man maler fröna och använder som smaksättning.

Krispsallat är en lyckad korsning mellan isbergssallat och friséesallat. Bladen är gröna, tjocka och krispiga som isbergssallat, men huvudet är öppet och bladtopparna är krusiga – liknande en frisée. Smaken på krispsallaten är mycket mild och söt. Den är spröd och bör hanteras varsamt för att behålla sin fantastiska struktur.

Perfekt till: Krispigheten gör att sallaten hanterar fetare och tyngre dressingar mycket bra. Använd den som den är, eller mixad i en sallad. Gör en extra krispig sallad tillsammans med sockerärter, äpplen och rädisor i senapsdressing eller varför inte mixa med bönor, tomat och kyckling för att komplettera krispigheten.

Morot – kan sättas med rotdelen

Oregano har mellanstora tättväxande blad och en mycket pepprig och kraftig doft. Vanligtvis används bladen, knopparna och stammarna med försiktighet. Finhacka den gärna för att få fram den optimala smaken, eller strö hela blad över pizza eller pasta.

Perfekt till: Oregano är en klassisk krydda till pizza, i tomatsåser och i många andra italienska rätter. Pröva gärna till frikadeller eller i mustiga grytor. Oregano är även utmärkt till ost då det feta i osten kompletterar och framhäver smaken. Den är utmärkt till bönor, fläsk, lamm, fågel och vit fisk.

Örtfakta: Oregano är en flerårig växt som faktiskt växer vilt i Sverige. Då går den under det svenska namnet kungsmynta och har lila blommor. Örten har tidigare använts för att färga ull och tyg purpurrött.

Paprika – växte upp ur balkonglådan utan min inverkan

Krusbladig persilja har en mycket mild doft, mjälla ljusgröna stjälkar och stora gröna blad som krusar sig kraftigt och ser ut som små träd eller buketter. Krusbladig persilja kan med fördel användas både finhackad och som hel. Använd även stjälkarna då de är fulla av smak, men hacka gärna dem lite finare. Tack vare sitt vackra utseende gör sig den krusbladiga persiljan väldigt bra som dekoration.

Perfekt till: Persilja är en frisk och smakrik ört som passar många rätter, men tillsätt den gärna mot slutet av tillagningen eller garnera med den för att behålla all smak. Garnera pastarätter, fördjupa såser eller ha bladen hela i en sallad för extra sting. Persiljan är ett vanligt inslag i det svenska köket såväl som i medelhavsköket, det libanesiska och det persiska köket.

Örtfakta: Persiljan är även en riktig superört och innehåller mängder med A-, B -och C-vitamin samt kalcium och järn. Det är ämnet apiol i persiljans oljor som ger den dess karakteristiska smak och den sägs även vara bra mot dålig andedräkt.

Plocksallat är en mycket lätt och skir sallat med en mild smak, vilket gör den utmärkt att äta helt naturell. De ljusgröna mjälla bladen lämpar sig till en mycket lätt dressing och bör tillsättas precis innan servering för att bladen ska behålla sin spänst.

Perfekt till: Den lätta smaken passar bra i en blandsallad med mer smakrika gröna bladgrönsaker som ruccola och spenat. Den är även utmärkt på en smörgås och att bara ringla en god olivolja över.

Röd & Grönsallat är två sallater som tillsammans har en mild och fin smak samt en mycket vacker färg som gör sig utmärkt tillsammans med andra sallatssorter i en mixad sallad. Karaktären och strukturen påminner mycket om plocksallat. Röd & Grönsallaten rekommenderas tillsammans med lättare dressingar som tillsätts precis innan servering.

Perfekt till: Färgen gör den helt underbar i gröna sallader med till exempel haricot verts, sockerärtor och örter. Dressa den lätt med en vinägrett med vinäger eller citron.

 

Thaibasilika har något spetsigare blad än den ”vanliga” basilikan och en kryddigare doft. Stammen är något kraftigare och används sällan. Bladen används ofta hela i rätter, då man låter smaken ta plats, men annars gäller samma behandlingssätt som för vanlig basilika – hacka inte bladen allt för många gånger.

Perfekt till: Thaibasilikan har en lite het fruktig ton och en aniskaraktär – den används därför på helt andra sätt än traditionell basilika. Som namnet antyder används den flitigt i asiatisk matlagning, både i wok, currygrytor och sallader. Stundvis kan tonen i thaibasilika vara lite söt, vilket gör den till ett spännande inslag i desserter. Testa gärna att göra glass på den eller att hacka ner den i en fruktsallad.

Örtfakta: Thailändarna kallar thaibasilikan för ”horapa” och det är den vanligaste typen av thaibasilika. Det finns fler sorters thaibasilika. De heter ”helig basilika” eller kra phao och manglak – thailändsk citronbasilika.

Tomat ( två olika sorter)

Vitlök – satte vitlöksklyftor från kylskåpet.

 

Blommor

  • Pelargon
  • Monstrera
  • Nattens drottning
  • Grönvita blad


Kortväxande växter

  • Mynta
  • Persilja
  • Oregano
  • Thaibasilika
  • Citronmeliss